aPARADOXON, a természettudomány ideiglenes kudarcai

A tudomány úgy gondolja, hogy már ismeri az univerzum egyik felét és tervbe vette a másik fele feltárását. Csak annyiban téved, hogy az "egyik felét" tévesen ismeri, mialatt halvány fogalma sem lehet arról, hogy mi is lenne a "másik fele". Tt

Abszolút sebesség!

- Aparadox 7/a

-igazolvanykep_tt.jpg

 

        A "modern" fizikáról klasszikusan és közérthetően. 

      

A H-K kísérlet kínos szelleme 1972 óta kísérti az elméleti fizikát, amikor is Hafele közzétette kusza képletét az atomórák reptetésére vonatkozólag. (Nature, 1972 177)

    007b_hafele_keplete.jpg

 

    A dolgozat elméleti és számítási hibáiból kitűnik, hogy a repülők és a földfelszín sebességeiből adódó órakésést, valamint a magasságból eredő órasietést nem lehet az SR és GR teóriák szerint számítani. Ellenben az E/E-arányszám egyszerű értelmezést és egzakt eredményeket szolgáltat. Így végre megvan a H-K kísérlet elméleti magyarázata.  

 

007b_epere_kek.jpg  

 

   Vegyük észre, hogy az E/E-arányszámból kiinduló gondolatmenet és levezetés nem relatív, hanem abszolút sebességeket használ. Ez ellentétes Hafele és sok más neves személy vélekedésével. 

 

    Nyilvánvaló, hogy a H-K kísérletben nem lehet a sebesség-skálát önkényesen ide-oda tologatni, ahogyan azt a relativitáselméletben szokták. A Föld kerületi sebessége, valamint a repülőgépek sebessége továbbá a referenciaóra sebessége nem relatív, hanem abszolút sebesség.

 

     A fenti kísérletből általánosságban következik, hogy elkerülhetetlen az abszolút sebesség fogalmának újbóli bevezetése a fizikába. Az már korábban is fölsejlett, hogy a múlt században bevezetett relatív sebességekkel itt-ott baj van, már lineáris problémák esetén is. Sebesség hatványoknál azonban mindig hibás eredményhez vezet. A mozgási energia képletében pedig a sebesség négyzete szerepel.

 

    De nem kell véglegesen búcsúztatnunk a relatív sebességet sem!  Alárendelt helyeken (közlekedés, technika stb.) nagyon praktikusan használható marad.

 

    Az abszolút sebességről mindössze annyit kell tudnunk, hogy a Föld pólusain értéke 0, míg a felszín egyéb pontjain a kerületi sebességgel egyező. Ezt a láthatatlan, rejtőző sebességet hozzáadva a repülőgépek sebességéhez helyes értéket kapunk az atomórák késésére. Az óraparadoxon körül összegyűlt, meglehetősen komplex jelenségek mögé egy igen egyszerű kozmológiai háttér építhető fel.  Eszerint  a Földet egy láthatatlan fizikai mező fogja körül, amely együtt mozog vele, de nem forog együtt vele.  

 

     007b_abszolut_fold.jpg 

 

     A felvázolt kép első látásra talán bizarr, de létezik rá kézenfekvő és szemléletes magyarázat. 

 

     E mezőhöz viszonyítva állnak egy helyben a pólusok, és az ehhez viszonyított sebesség képezi a tárgyak (pl. az atomórák) tényleges sebességét.  Ha egy pillanatra átváltunk a realitásról az absztrakcióra, esetünkben a fizikáról a geometriára, akkor úgy mondhatjuk, hogy ez a valóságos, ámbár láthatatlan együttmozgó mező jelenti az abszolút koordinátarendszert. Ez vélhetően lokális rendszer, és a többi égitestet más- és más lokális mezők ölelik körül és követik mozgásukban.

 

      Illő emlékezni, hogy ezt a kozmológiai képet elsőnek Jánossy Lajos professzor alkotta meg az 1950-es években. Akkortájt ez sokkal  nagyobb erőfeszítésébe kerülhetett, hiszen nem állt rendelkezésére a H-K kísérlet szemléletes eredménye.

 

  007b_6per6_2_repulo_.jpg

 

    Az alsó ábra mutat be néhány abszolút sebesség értéket Földünk felszínén. Ez a Póluson 0, a 45. szélességi körön 330, míg az egyenlítőn 464 m/s.          

 

 

 

Tassi Tamás

 

aparadox.hupont.hu

 

abszolút sebesség, Ikerparadoxon Lánczos Kornél űrrakéta,óraparadoxon, Einstein, idődilatáció, relatív, seb:esség, cézium, atomóra, abszolut sebesség, Hafele, Keating, kísérlet, Kelly 

E cikk eredetijének nyomtatható változata A4-es jpg formában elérhető a következő helyen:

 

 ---007b_abszolut_sebesseg_1_old.jpg---007b_abszolut_sebesseg_2_old.jpg

 

 

 

 

 

 07 << Vissza  07B Tovább >> 07C 

 

<a href="https://smallseotools.com/visitor-hit-counter/" target="_blank" title="Web Counter">
<img src="https://smallseotools.com/counterDisplay?code=2476c20b0bc28b93d41d67b5361ea8e4&style=0012&pad=5&type=ip&initCount=400"  title="Web Counter" Alt="Web Counter" border="0">
</a>

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 97
Tegnapi: 150
Heti: 437
Havi: 1 553
Össz.: 194 999

Látogatottság növelés
Oldal: Abszolút sebesség!
aPARADOXON, a természettudomány ideiglenes kudarcai - © 2008 - 2019 - aparadox.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: ikerparadoxon - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »