aPARADOXON, a természettudomány ideiglenes kudarcai

A tudomány úgy gondolja, hogy már ismeri az univerzum egyik felét és tervbe vette a másik fele feltárását. Csak annyiban téved, hogy az "egyik felét" tévesen ismeri, mialatt halvány fogalma sem lehet arról, hogy mi is lenne a "másik fele". Tt

 

22_fejlec.jpg

 

- Aparadox 22 -

 

Földünk energiaforrásai döntően a Napból erednek. Ilyen a földgáz, az olaj, a szén, a szél és a folyók. De számos ismert módja van a napfény közvetlen hasznosításának s.i Az alábbiakban két meglehetősen extrém berendezést szeretnék bemutatni, melyek lelke a naptükör, azaz a napfény tükrökkel történő terelése. 

 

A Mojave erőmű

Immáron működik a Kalifornia melletti Mojave sivatagban felépített napenergia hasznosító erőmű, ahol 300 000 darab garázskapu méretű, speciális anyagú, nagy reflexiójú homorú tükör vetíti a Nap fényét és hőenergiáját 3db fémtorony tetejére.  A tükrök folytonosan követik a Nap mozgását, forognak és billennek hidraulika segítségével. Beállításukat természetesen számítógép vezérli.

A 140 méter  magas tornyok tetején feltehetően 500 - 900 fokos túlhevített vízgőz kering kerámia csőben ámbár a korábbi kísérleti erőműveknél kvarccsőben keringetett nehézfémsók hevültek.  Az összegyűjtött hő gőzturbinák és generátorok révén áramot termel. Az előzetes számítások szerint 400 MW (MegaWatt) elektromos energiát kellene előállítania. Gigantikus, gyönyörű létesítmény, 2,2 milliárd dollárjába került az Izraeli és Usa befektetőknek.

mojave_naperomu.jpg 

A realisták (köztük Jómagam is), és műszaki érzékkel rendelkező szakemberek előre megjósolták, hogy ez a beruházás, ez a gigantikus léptékű próbálkozás nem lehet gazdaságos, csőd lesz belőle. Egyenlőre a negatív jóslat beválni látszik, mert az erőmű csak a várt energia  1/4 részét  hozza. Tippem szerint azért, mert a Mojave sivatag szálló pora elhomályosítja a tükröket. Kellene talán 300 000 sűrített levegős porlefúvó utólagos felszerelése is, bizonyára javulna valamennyit a hatásfok. Bár ezzel a kiegészítéssel együtt is gazdaságtalan maradna, és nem térülne meg a beruházás hatalmas költsége.

A különleges erőműnek még számos problémás oldala van. A megtermelt áram a közeli nagyvárosba, Las Vegasba kerül.  Ámde amikor lemegy a Nap, és kigyúlnak a kaszinók káprázatos fényei, akkor a Mojave erőmű (Én csak így hívom) már nem tud energiát adni. További baj, hogy a koncentrált energiasugarak oldalról egyáltalán nem láthatók, így aztán igen rossz érzést kelt bennem, hogy ebbe a halálsugárba időnként madárrajok repülnek bele és égnek el.

 

Kitekintés a zöldenergiára

Megszakítva a napenergia hasznosítás témakörét, nézzük meg általánosságba a zöldenergiák hasznosításának jelenlegi perspektíváit.  Egész más módon hasznosítja a napenergiát  az un. napcella.  Áramot termel, sajnos csak kis feszültség és alacsony hatásfok mellett.  Manapság  már megéri alkalmazni, mert az állam dotálja.  Pár évtizedig tiszta energiát termel ugyan, de kiöregedve veszélyes hulladékká válik. 

A szélerőművek is dotáltak, de zavaró és természetidegen látványt nyújtanak.  Ugyanez vonatkozik a síkvidéki vizi erőművekre is. A szénerőművek a legolcsóbbak, ámde roppant mennyiségű oxigént vonnak ki a levegőből, közben dől belőlük a széndioxid, a kénsav, a por és a mérgező nehézfémek garmadája.  Magas kéményt használnak, hogy a füstgáz ne a közeli erdőt pusztítsa, hanem terüljön szét az egész kontinensen.  A földgáz barátságosabb tüzelőszer, csak feleannyi kárt okoz.  Talán-talán még az urán erőmű a legjobb a sok rossz közül, csak nem szabad felelőtlenül játszogatni vele és nem szabad veszélyeztetett területre építeni (földrengés,  cunami).  Az a baj, hogy a kiéget fűtőelemekből dől a hő (340 fok), és a radioaktív sugárzás.  Biztonságos Tárolásukra még nincs megoldás és várhatóan nem is lesz. 

A tudomány mai reménysége és üdvöskéje a meleg fúzió, a francia irányítással épülő ITER.   Erről nekem Naszreddin Hodzsa egyik története jut eszembe a zsák arannyal és a szamárral. "A Szultántól kaptam az aranyat, hogy 10 éven belül megtanítsam a szamaramat beszélni."  De hiszen lehetetlenségre vállalkoztál barátom!  Ha lejár a határidő, a Szultán mérgében leütteti a fejedet!  "Ne félts te engem - válaszol Naszredin, mert addig még rengeteg minden történhet.  Addigra elfelejtheti a szultán, megdögölhet a szamár, de akár meghalhatok én is.  Hidd el nekem, hogy életem legjobb üzletét kötöttem!"  

Bizonyára a forró fúziósok is Naszredin Hodzsa csalárd gondolatmenetét követik.  Vízcsapból folyik nekik a dollár, csak arra kell vigyázniuk, hogy időben  eltüntessék  a föl-föl bukkanó újabb jobb felfedezéseket és találmányokat. "Hát sajnos nem sikerült. . . " - mondják majd mosolyogva a kísérleti darabra vállalt 25 éves határidő lejártával, és senki sem fog ejnye-ejnyét mondani. Hogy is mondanák, hisz az esetleg lelki fájdalmat okozna nekik. A 25 év egyébként nem a működőképes berendezésre, hanem csak az első kísérleti próbadarabra vonatkozik. A prototípusra és az  első működőképes készülékre újabb 25 éveket kell majd várnunk. De ekkorra már a szamarak is szép kiejtéssel fognak beszélni franciául és arabosul.

 naptukor_zoldenergia.jpg

A családi naperőmű

Van egyszerűbb módja is a napfény hasznosításának. Melegít és világít az mindennemű átalakítás nélkül is, csak a megfelelő helyre kell szállítani.  Legegyszerűbb síktükörrel bevetíteni oda, ahol hiány van belőle. Alapesetben gondoljunk egy konyhára, melynek ablaka északra néz. Kicsit sötét, kicsit hideg.  De ha az ablakkal szemben elhelyezünk egy 2 m2 felületű tükröt, akkor reggeltől estig betűz az ablakon a napfény, továbbá bejön vele 1 kilowattnyi hő, egy villanyrezsó melege. 

Hol és mikor hasznos egy ilyen naptükör?  Főleg családi házaknál, ahol van hely felállítani a tükröt tartó oszlopot az északi tájolású ablak előtt. De keletre néző ablak mögött állva is gyönyörűség, ha délután betűz a lenyugvó nap fénye.  A lakás helységei szinte függetlenekké válnak az épület tájolásától. Évszakok  vonatkozásában is  - ősz, tél, tavasz - kiterjedten használható.  Még talán nyáron is, kivéve a kánikula idejét. A tükör forog, és napkeltétől napnyugtáig vetíti a Nap sugarait az ablakba. Persze a napkövetés egy kis kapcsolóval bármikor leállítható. 

A tükör egész nap egyetlen, számítással alkalmas irányba beállított tengely körül forog, és ez megkönnyíti a Nap újbóli megtalálását is, ha a felhők mögül újra előbúvik. (Néhány hetenként a tükör döntésén állítani kell az évszakok múlásával.)

A naptükröt  szabadalmaztatni szerettem volna, de a Magyar Találmányi Hivatal elutasította, mondván, hogy geometriára alapoz, az pedig nem szabadalmaztatható.  Szembe áll e nézettel a nemzetközi gyakorlat, mert évente mintegy 100000 benyújtott ötlet kapja meg az oltalmat. Ezek elsöprő többsége lapos víztartály, mely két tengely körül forog ügyes geometriai elrendezésben, hogy úgymond maximális mennyiségű napsugarat gyűjtsön be. Ámde előre látható, hogy mindegyik gazdaságtalan, mert az általa termelt meleg víz összértéke alatta marad a beruházás és üzemeltetés költségeinek. 

Sokan mondták már nekem, hogy ott a számítógép, minek kell akkor régimódi technikákkal bíbelődni. Nocsak próbálja ki az illető, és hamarosan rájön, hogy a feladat igen kemény dió.  A szükséges mini kompjúteren túlmenően kell még két szervomotor, két pontos szögadó és egy helyi adottságokhoz igazított szoftver, amely jól kezeli a térgeometriát és a gömbi geometriát. 

 

A szétszórt naperőmű

Végezetül még mérjük fel, hogy mennyit ér a Mojave-erőmű 2,2 milliárd dolláros beruházása naptükörben mérve. Ebből a pénzből bizony 10 millió naptükröt lehetne legyártani, ötször nagyobb tükörfelülettel, mert igénytelen, olcsó alkatrészeket tartalmaz.  Összteljesítményük  10 000 MW (megawatt) lenne, a Paksi atomerőmű teljesítményének 5-szöröse.  Látható, hogy igen sok energiát (zöldenergiát) tudnánk bejuttatni a lakásokba, még elektromos távvezetékekre sem lenne szükség.  Évi 1500 napfényes órával számolva ez 15 milliárd kWh (kilowattóra) ingyen  energiát eredményezne.  Sajna, most ez elvész és szerintem kár érte. 

Roppantul sajnálom, hogy hosszas próbálkozásaim ellenére nekem, nem sikerült kifuttatnom a naptükör projektet, és ez már így is marad. De az alkalmazás lehetősége megmaradt, és még most sem késő. Felhívom tehát a vállalkozó kedvű feltalálók, cégek, vállalatok figyelmét arra, hogy élni kellene e kínálkozó lehetőséggel.  Szabadalom már nem védi ugyan, de pici változtatás is elég szokott lenni egy újabb oltalom megszerzéséhez. De ha mégsem, nagyszériában gyártva a nemzetközi piacon akkor is versenyképes és kapós lehet. Ez a zöldenergia hasznosító eszköz közmegelégedésre lehozza majd a nap fényét és meleget visz a családi otthonokba.

 2015 november

Tassi Tamás

aparadox.hupont.hu

 

Kulcsszavak:

megújuló energia, napenergia, zöldenergia, naptükör, síktükör, napfényes szoba, Paksi atomerőmű, Mojave erőmű

<<  20 vissza   tovább  >> Áder Jánosnak                            

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 66
Tegnapi: 150
Heti: 406
Havi: 1 522
Össz.: 194 968

Látogatottság növelés
Oldal: Napenergia, Naptükör
aPARADOXON, a természettudomány ideiglenes kudarcai - © 2008 - 2019 - aparadox.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: ikerparadoxon - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »