aPARADOXON, a természettudomány ideiglenes kudarcai

A tudomány úgy gondolja, hogy már ismeri az univerzum egyik felét és tervbe vette a másik fele feltárását. Csak annyiban téved, hogy az "egyik felét" tévesen ismeri, mialatt halvány fogalma sem lehet arról, hogy mi is lenne a "másik fele". Tt

E=mc2  röviden

Aparadox 15 R

 

15_r_fejlec.jpg

 

Rövid ismertető az E=mc2 levezetésről

 

szallagcim_kek.jpg

 

Az E=mc2 egyenlet  hivatalos neve:  A tömeg és az energia ekvivalenciája.  Azaz egy m tömegnek ki tudjuk számítani a rejtett energiatartalmát. 

 

     A levezetést Einstein 1905-ben készítette el, majd többször kozmetikázta.  Az utolsó, 1946-os változat már minőségileg is különböző, újszerű kiindulási alapra támaszkodik. Az új alap a fénysugár látszólagos elgörbülése un. csillagászati aberráció, melyet a megfigyelő mozgása okoz. 

 

  Egyszerűbbnek tűnik a jelenség, ha nem fotonokban, hanem esőcseppekben gondolkodunk. Szélcsendes időben az eső függőlegesen esik lefelé. Természetesen függőlegesen felfelé kell tartanunk a kályhacső felső végét, hogy a cseppek akadálytalanul átessenek rajta. Ha előre haladunk – mozgó autóra erősítjük – akkor a cső alja elmozdul, mire a csepp odaér. Most már csak a megdöntött csövön tud átesni az eső. A Da szükséges dőlésszögét az autó v sebessége és az esőcsepp c sebessége határozza meg:  Da = v/c. 

 

      15c_esocsepp_aberracio.jpg     

 

      Ez a döntési szög azonban csökken, ha felfelé megyünk egy emelkedőn. Ha pedig függőlegesen  emelkedünk – rakéta – akkor egyáltalán nem kell megdöntenünk a csövet.

 

      Einstein levezetésében ez utóbbi helyzetet modellezte, és azt hitte, hogy ilyenkor is döntött távcsővel (kályhacsővel) kell számolni.  Igen durva hiba, ami sajnos beleveszett az egykori  homályos mondatok útvesztőjébe.  Beleveszett, és mindmáig ott lapít.  

 

      Megjegyzem, hogy maga a képlet – E=mc2 – jó.  (Más úton nekem is ez jött ki.) Egyébként már Einstein előtt  is voltak fizikusok, akik hasonló eredményre jutottak. 

 

  

 

 

 

Tassi Tamás

 

aparadox.hupont.hu

 

 

 

 

 

 E cikk eredetijének nyomtatható változata A4-es jpg formában elérhető a következő helyen:

 --15_r_1_o.jpg

 

 

 

      15B << Vissza  15R  Tovább >> 15C  

 

 

 

AmazingCounters.com
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 80
Tegnapi: 150
Heti: 420
Havi: 1 536
Össz.: 194 982

Látogatottság növelés
Oldal: E=mc2 röviden
aPARADOXON, a természettudomány ideiglenes kudarcai - © 2008 - 2019 - aparadox.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: ikerparadoxon - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »